Winters landschap in chocoladebol

Hallo allemaal, welkom bij mijn eerste post over mijn bakervaringen. Hieronder vertel ik je meer over mijn Kerstlandschap in chocoladebol. Het is inmiddels alweer een paar jaartjes geleden dat ik deze gemaakt heb, maar het nog wel steeds een van mijn favoriete Kersttoetjes. Het begon met een idee tijdens een roadtrip in Canada en het noorden van de VS, geïnspireerd door de 365-dagen per jaar Kerstwinkels daar: een toetje voor het familiekerstdiner met een winters landschapje in een grote chocoladebol. Dat betekende alleen dat er een zoektocht moest plaatsvinden naar een plastic bol die groot genoeg was zodat ik ‘m als mal kon gebruiken voor de chocoladebol. Ik wilde graag minstens een diameter van 20 cm maar die plastic bollen zijn niet zo makkelijk te vinden. Uiteindelijk in een hobbywinkeltje in Duitsland een mooie bol met twee losse helften en een diameter van 18 cm gevonden. Jippie, het experimenteren kon beginnen!

Het goed tempereren (wat is chocolade tempereren?) van de chocolade kostte een paar pogingen maar uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar. De gesmolten chocolade heb ik in de grote bol gegoten, de twee helften op elkaar geklikt en vervolgens de bol rondgedraaid tot de hele bol bedekt wat met chocola. Na even afkoelen in de koelkast, kon ik de plastic helften van elkaar halen en kwam er een mooie glanzende chocoladebol uit.


De bol was klaar maar om een landschapje in de bol te krijgen moest ik toch een gat maken in mijn mooie glanzende bal. Met een opgewarmde metalen ring heb ik een groot gat gesmolten in de bol. Daarna heb ik met spuitmondjes en kleine ster-uitstekers extra gaten gesmolten in de bol om het effect van een sterrenhemel te krijgen. De bol heb ik uiteindelijk gevuld met een witte chocolademousse als bodem voor het sneeuwlandschap.

De basis was nu klaar maar het is natuurlijk pas een winters landschap als er ook sneeuwpopjes, een peperkoekhuisje en besneeuwde boompjes staan. De sneeuwpopjes heb ik van twee kleuren marsepein gemaakt. Het was wat priegelwerk om de sjaaltjes en wortel-neuzen te maken vanwege het formaat, maar de oogjes, mond en knoopjes waren vrij eenvoudig te tekenen met een stift met eetbare inkt. De peperkoekhuisjes van ongeveer 4 cm hoog zijn versierd met sneeuw van eiwitglazuur en kwamen nog beter tot hun recht met kleine LED-lampjes bestaande uit twee batterijtjes en een LED-je. De chocoladeboompjes zijn met een spuitzakje met gesmolten chocolade gemaakt.


Het was tijd om alles bij elkaar te brengen, de bol met chocolademousse, een peperkoekhuisje, sneeuwpopjes en chocoladeboompjes. Naast de bol, heb ik de overgebleven huisjes, boompjes en sneeuwpopjes in een extra schaal met witte chocolademousse gezet zodat de bol niet gelijk kapotgemaakt hoefde te worden. Nog even bestrooien met wat poedersuikersneeuw en het showstuk van het Kerstdiner kon op tafel.

Kerstlandschapje in grote chocoladebol

Op de hoogte blijven?

meld je aan voor een notificatie via e-mail als er een nieuwe post online is gezet

Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 reacties op “Winters landschap in chocoladebolVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *