Laugenbrötchen

Tijdens vakanties in Duitsland ben ik groot fan geworden van het Duitse Laugengebäck. Een leuke bijkomstigheid van een Duitse schoonfamilie is dat je regelmatig naar Duitsland gaat en dus ook dingen kunt eten die je hier niet zo makkelijk krijgt, zo ook de Brezels en Laugenbrötchen. De Brezel, een broodje in de vorm van een krakeling, is ooit door Duitse immigranten meegenomen naar Amerika en uit de Brezel is de pretzel ontstaan. Die pretzel is buiten Duitsland waarschijnlijk bekender dan de Brezel. In Duitsland maken ze naast de Brezel veel verschillende vormen met hetzelfde deeg. Een verzamelnaam hiervoor is Laugenbrötchen, letterlijk vertaald naar het Nederlands ‘loogbroodjes’, en omdat ik er geen genoeg van kan krijgen bak ik ze tegenwoordig ook regelmatig zelf. Hiervoor gebruik ik een Duits recept waarvan ik de vertaling hieronder heb geschreven. Deze broodjes zijn niet alleen heerlijk met een beetje roomboter als ze vers uit de oven komen, ze zien er ook nog eens leuk uit!

Waarom heten deze broodjes eigenlijk ‘loogbroodjes’? Hun naam danken ze aan de loog waarin de broodjes gekookt worden voordat ze de oven in gaan. Hierdoor krijgen de Laugenbrötchen hun karakteristieke donkerbruine kleur en typische smaak. Loog ken je misschien ook wel als gootsteenontstopper en klinkt niet zo smakelijk of veilig voor gebruik in het eten. Het wordt gelukkig niet puur maar verdund in water gebruikt en voor dit recept gebruik je baking soda als vervanger van loog omdat voedselveilige loog niet zo gemakkelijk te vinden is in Nederland.

Ingrediënten (recept van Lecker macht Süchtig voor Laugenbrötchen)

  • 300 gram lauwwarm water
  • 7 gram gedroogde gist (of 21 gram verse gist)
  • 600 gram bloem
  • 10 gram suiker (2 theelepels)
  • 11 gram zout (2 theelepels)
  • 60 gram zachte roomboter
    Voor het koken van de broodjes:
  • 75 gram baking soda
  • 1,5 liter water in een grote pan

Laugenbrötchen recept

  1. Los de gist op in het lauwwarme water. Zorg dat het water maximaal op ongeveer lichaamstemperatuur is, te warm water kan de gist doden.
  2. Doe de bloem, suiker en het zout in een grote kom en roer de suiker en het zout vluchtig door de bloem heen. Wanneer gist in aanraking komt met zout, gaat de gist dood. Het is dus belangrijk de gist niet direct op het zout te strooien of gieten!
  3. Doe het water met de opgeloste gist bij het bloemmengsel en kneed het deeg tot een samenhangend geheel. Wanneer het deeg een geheel vormt, kun je de boter toevoegen. Dit duurt met een staande mixer op een rustige stand ongeveer 6-8 minuten. Kneed je het deeg met de hand, dan duurt het ongeveer 10 minuten. Nadat je de boter hebt toegevoegd, kneed je tot het deeg soepel is. Met de mixer duurt dat ongeveer nog 8-10 minuten, met de hand zo’n 15 minuten. Als je een staande mixer hebt, raad ik je aan deze te gebruiken voor het kneden van het deeg. Je kunt ook een handmixer met deeghaken gebruiken of voor een goede workout het deeg met de hand kneden.
  4. Zodra het deeg gekneed is, maak je een bol van het deeg en laat je deze in een afgesloten bak of kom met theedoek op een warme, tochtvrije plek een uur rijzen. Breng na ongeveer een uur rijstijd een grote pan met water aan de kook, voeg hier de 75 gram baking soda aan toe. Laat het water rustig sudderen.
  5. Na een uur is het volume van het deeg ongeveer verdubbeld en kun je het deeg opdelen voor de broodjes. Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 90 gram per stuk. Zorg ervoor dat het gewicht van de broodjes onderling niet teveel verschilt, dan bakken alle broodjes even snel.
  6. Rol de stukjes deeg uit tot gelijkmatige strengen van ongeveer 30-35 cm en maak van elk stukje een knoop. Op de foto’s hieronder staan de stappen uitgelegd. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C hetelucht of 200 graden boven-onder-warmte. Als je de originele Brezel- of krakelingvorm wil maken in plaats van deze knopen, kun je onderaan deze post kijken voor instructies.
  7. De geknoopte broodjes kook je vervolgens in de pan met water en baking soda. Hiervoor doe je het broodje in het water, draai het na 30 seconden om en laat het ondersteboven nog een keer 30 seconden koken. In totaal kook je het broodje 1 minuut. Haal het broodje met een schuimspaan of spatel uit het water en leg het op een bakplaat met bakpapier of siliconen bakvel. Als je wil kun je een beetje grof zeezout op de vochtige broodjes strooien.
  8. Bak de broodjes in 20-25 minuten gaar. Ze horen donkerbruin te worden door de baking soda op het oppervlak, maar als ze te donker worden kun je ze afdekken met een beetje aluminiumfolie. De broodjes zijn gaar als ze hol klinken wanneer je met je vinger op de onderkant van het broodje klopt. Laat de broodjes een klein beetje afkoelen, ze zijn heerlijk als ze nog een beetje warm zijn en besmeerd met wat roomboter.

    Je kunt deze broodjes goed invriezen, handig als je ze niet allemaal in één keer op kunt eten of als je ze graag een aantal dagen van tevoren wil maken. Laat de broodjes helemaal afkoelen tot kamertemperatuur, zodra de broodjes volledig afgekoeld zijn verpak je ze in een plastic zak en doe je deze in de vriezer. Wanneer je de broodjes wil eten, laat je ze rustig ontdooien en het lekkerst zijn ze als je ze in de oven of magnetron kort opwarmt. Ontdooien kan ook in de magnetron.


Het maken van de originele Brezel-vorm
Om de originele Brezel te maken moet je het deeg iets anders uitrollen en vouwen dan bij de knopen het geval is. De stappen staan hieronder beschreven en zijn weergegeven op de foto’s.

  1. Rol een lange streng van het deeg. Begin vanuit het midden te rollen en beweeg je handen naar buiten toe. Herhaal dit een aantal keer en zorg dat het midden wat dikker blijft en de uiteinden een diameter van ongeveer een halve centimeter hebben. Rol tot een lengte van ongeveer 60 cm.
  2. Pak in elke hand een uiteinde tussen duim en wijsvinger en breng je handen omhoog naar elkaar toe. Probeer een kleine draai aan het deeg te geven waardoor de strengen in elkaar draaien.
    Dit is een lastige beweging die wat oefening kan vergen. Als alternatief kun je het draaien van de strengen ook plat op het aanrecht doen.
  3. Laat de strengen 2 halve draaien maken en leg het dikke deel van de deegstreng op het aanrecht. Druk vervolgens de de uiteinden van de strengen stevig aan weerszijden van het dikste deel van de deegstreng.
  4. Kook het deeg zoals hierboven beschreven is en snij het dikste deel in met een scherp mesje nadat het deeg gekookt is. Dit zorgt ervoor dat het deeg daar uit kan zetten. Bak de broodjes net als hierboven beschreven.

Hoe weet je of het deeg genoeg gekneed is?
Het deeg is genoeg gekneed wanneer het los komt van de kom en wanneer je het deeg tussen je vingers uit elkaar kunt trekken zonder dat het gelijk breekt. Je hoeft bij dit recept geen dun vliesje te kunnen trekken van het deeg.

Hoe maak je een bol van je brooddeeg?
Het opbollen van brooddeeg is belangrijk voor het goed laten rijzen van je brooddeeg. Je vormt als het ware een strak velletje om je bol deeg zodat het deeg zijn vorm behoudt en daardoor beter rijst. Voor het opbollen is het handig een deegkrabber te gebruiken. Dit is een rechthoekig stukje stevig plastic, vaak met een afgeronde kant, dat je voor een euro of 1-2 kunt kopen bij kookwinkels en tegenwoordig ook bij winkels als HEMA, Blokker en Xenos. Een stap-voor-stap uitleg over het opbollen van brooddeeg vind je hier.

Op de hoogte blijven?

meld je aan voor een notificatie via e-mail als er een nieuwe post online is gezet

Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

1 reactie op “LaugenbrötchenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *