Taarten en toetjes moeten allereerst lekker smaken, maar het is natuurlijk ook leuk als je ze er een beetje mooi uitzien. In deze post geef ik je wat inspiratie hoe je je taart of toetje een beetje extra kunt aankleden. Van eenvoudige versiering met vruchten tot een spiegelglazuur en eetbare bloemen, je kunt het zo uitgebreid maken als je wil. Raak je geïnspireerd door wat je ziet en leest en wil je zelf ook aan de slag? In de volgende posts ga ik verder in op de meer uitgebreide manieren om je taart te versieren.



Afhankelijk van wat je maakt en hoeveel tijd je in het versieren van je taart wilt stoppen, heb je verschillende opties. Wil je het simpel houden maar net even wat extra’s doen voor een toetje of taart? Dan kun je bijvoorbeeld vruchtjes gebruiken zoals rode vruchten, bosvruchten of Kaapse goudbes. Bramen kun je ook goud kleuren met eetbaar kleurpoeder. Dit kun je in een kookwinkel kopen en tegenwoordig soms ook in de supermarkt bij de bakspullen. Doe een beetje van het poeder in een kommetje of bakje, doe daar de bramen bij en rol de bramen even rond in het poeder. De gouden bramen kun je als accent aan je baksel toevoegen of bijvoorbeeld zoals op een foto hierboven aan een toetje.
Naast fruit kun je ook aan de slag met chocoladeschaafsel of sprinkles. Tegenwoordig heb je voor ongeveer elk thema strooisels: eenhoorns, Kerst, lente, noem het maar op. Chocoladeschaafsel kun je eenvoudig zelf maken met een kaasschaaf en een reep chocolade. Perfect voor op een toefje slagroom, aan de zijkant van je taart op botercrème gekleefd of op ijs.
Wil je wat meer tijd steken in het afwerken van je taart, dan kun je bijvoorbeeld cake afsmeren met botercrème. Een dun laagje voor het effect van een naked cake, twee lagen voor een volledig met botercrème afgesmeerde taart in elke gewenste kleur of een onderlaagje van botercrème om je taart mooi te bekleden met marsepein of fondant.



Een leuke manier om je taart of gebakjes een bijzonder uiterlijk te geven is door gebruik te maken van velvet spray. Dit is cacaoboter met een kleurtje en wanneer je het op een bevroren oppervlak spuit, krijg je een fluweel-effect. Inmiddels kun je in veel kookwinkels velvet spray in een spuitbus krijgen, vaak in verschillende kleuren. Doe voor je velvet spray gebruikt, je taart minstens een halve dag in de vriezer. Voor het beste effect gebruik je een taart met een buitenlaag van mousse die je met bijvoorbeeld een siliconen bakvorm maakt.
In plaats van een mat fluweelachtig oppervlak kun je ook een mooi glimmende afwerking maken op een bevroren taart. Dat doe je met een spiegelglazuur, ook wel bekend als mirror glaze. Net als de velvet spray kun je tegenwoordig in kookwinkels vaak kant-en-klare spiegelglazuur krijgen, maar je kunt het ook zelf maken. Als je verschillende kleuren gebruikt kun je mooie effecten maken, maar ook met een enkele kleur krijgt je taart al een chique uiterlijk.


Heb je echt heel veel tijd of houd je erg van knutselen, dan kun je ook aan de slag met het maken van eetbare bloemen. Te beginnen met marsepein, maar als je (bijna) niet van echt te onderscheiden bloemen wil maken kun je het beste gumpaste gebruiken. Gumpaste is ook wel bekend als modeleerfondant en is uitermate geschikt voor het maken van bloemen. Je kunt het eigenlijk net zo gebruiken als klei en het kan heel dun uitgerold worden om de dunste bloemblaadjes te maken.



Wil je meer weten over een van de bovenstaande technieken, laat dan een bericht achter in de comments.
0 reacties op “Lekker versieren”Voeg die van jou toe →